Właściwości witaminy B2
Witamina B2, inaczej ryboflawina jest bardzo ważnym elementem i odgrywa ważną wolę w przemianie materii. Tworzy także hemoglobinę i wspiera układ odpornościowy. Jakie są inne funkcje witaminy B2?
Witamina B2 wspomaga przemianę materii i jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego. Wspomaga naszą odporność zmniejszając szanse na zachorowanie na grypę, czy przeziębienie. Witamina B2 jest witaminą, która jest niezbędna do tworzenia się czerwonych krwinek. Witamina B2 oraz witamina A wspierają dobry stan błon śluzowych, zmniejszając ryzyko wystąpienia uszkodzeń. Wspomagają także układ pokarmowy poprzez ochronę śluzówki przewodu pokarmowego. Witamina B2, jak wykazały badania, zmniejsza ryzyko wystąpienia migren i bólów głowy.
Niedobór witaminy B2 jest niebezpieczny i może doprowadzić do awitaminozy i niepożądanych objawów ze strony naszego organizmu, które skutecznie utrudnią nam funkcjonowanie. Są to m.in. stany zapalne błony śluzowej, pękanie warg i kłopotliwe zajady, nienaturalne wypadanie włosów, pogorszenie się wzroku. Kobity mogą dodatkowo cierpieć z powodu częstych zakażeń w okolicach intymnych.
Witaminę B2 możemy znaleźć m.in. w dobrej jakości mięsie, jajkach (zwłaszcza żółtkach), serach długodojrzewających, nabiale i kaszy jaglanej. Aby zapewnić sobie odowiednią ilość witaminy B2 w diecie powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość ryb oraz zielonych warzyw: szpinaku, selera naciowego, pietruszki. Pomocne będzie też włączenie do diety pełnoziarnistego chleba dobrej jakości. Suplementowanie witaminy B2 jest bezpieczne, ponieważ nie zauważono w badaniach skutków ubocznych przedawkowania tej witaminy. Dzienna dawka witaminy zalezana dla mężczyzn to 1,3 mg, a dla kobiet 1,1 mg. Niewiele więcej potrzebują kobiety w ciąży – 1,4 mg dziennie. Witaminy z grupy B są potrzebne nie tylko osobom, które unikają jedzenia mięsa, ale również dla tych, którzy chcą zadbać o swoje dobre samopoczucie i zdrowie.